Italian language pageEnglish language page

Implantul dentar - pot să îmi pun implant dentar?


Implantul dentar - multe persoane îşi pierd dinţii, chiar dacă această pierdere este provocată de traumatisme, carii sau afecţiuni ale ţesutului de susţinere a dinţilor (ţesutul parodontal).

Indiferent de cauza, dinții căzuţi trebuie înlocuiți atât din motive funcționale, cât şi estetice. Cele mai comune tratamente pentru înlocuirea dinților sunt punțile dentare, protezele parțiale sau totale şi cea mai eficientă şi ușor de suportat de către pacient metoda implantului dentar.


Ce este un implant dentar?

Implantul dentarUmbra imagine

Implantul dentar reprezintă înlocuitorul artificial al rădăcinii dintelui natural. El are forma unui "șurub" ce se ancorează în os la nivelul alveolei dintelui lipsă şi susține pe porțiunea sa superioară o coroană artificială, o punte sau va oferi sprijin pentru fixarea unei proteze dentare.

Implanturile dentare sunt confecționate din materiale bine tolerate, care se integrează eficient în țesutul osos.

În cursul aplicării unui implant dentar, scopul principal este de a realiza un contact intim între suprafața externă a implantului şi țesutul osos înconjurător pentru ca ele să poată "fuziona" (osteointegra), creând un suport stabil pentru viitoarea coroană ce va fi susținută de implant.


Care sunt avantajele implantului dentar?


În mod normal țesutul osos ce înconjoară rădăcina dintelui este menținut prin mecanismele naturale de reînnoire ale organismului. Însă, dacă dintele lipsește, osul începe să se resoarbă treptat, pierzând din înălţime şi grosime.

Plasarea unui implant dentar în locul dintelui poate chiar stimula dezvoltarea osoasă, prevenind pierderea de țesut dur. La unii pacienți, la care reducerea osului este semnificativă, este necesară plasarea unei grefe osoase înainte de aplicarea implantului, întrucât osul restant nu îl va putea susţine necesitând suport suplimentar.

Protezele sau punțile dentare nu pot opri procesul de resorbție osoasă, iar cu timpul, pe măsura ce acesta avansează, forma osului se modifică, iar proteza trebuie adaptata la noua situație sau chiar înlocuită cu una nouă.

Odată ce implantul este integrat complet în os el funcționează la fel de bine ca şi dintele natural, iar pacientul poate consuma alimentele pe care le dorește sau zâmbi fără nici o reținere.

În cazul protezelor dentare, consumul unor alimente mai dure, precum un măr, poate fi problematic, putând cauza desprinderea protezei sau apariția durerii la nivelul gingiei din pricina presiunii prea mari. Implanturile dentare pot fi folosite pentru a susține protezele, îmbunătăţindu-le semnificativ funcţionalitatea.

Când dinții absenți sunt înlocuiți cu punți dentare, dinții care mărginesc "golul" (dinții stâlpi) trebuie șlefuiți pentru a putea plasa deasupra lor coroanele artificiale ce vor susține puntea.

Prin acest proces de șlefuire se pierde din structura dură dentară sănătoasă a dinților. În plus, dacă în viitor unul dintre dinții stâlpi este afectat şi trebuie extras, va fi îndepărtată întreaga punte. Prin înlocuirea unui dinte pierdut prin implant dentar nu este necesar nici un fel de suport din partea dinților vecini, astfel încât aceștia nu trebuie prelucrați sau alterați.

Dacă este realizat corect implantul dentar este greu de deosebit de dinții naturali. Protezele se pot desprinde sau arăta nenatural dacă culoarea lor nu se potrivește cu cea a gingiei.


Câţi dinți poate susține un implant dentar?


Clasic, un implant dentar susține o singură coroană. Însă, dacă lipsesc mai mulți dinți nu este neapărat necesară plasare unui implant pentru fiecare dintre aceștia. Un implant poate susține mai mulți dinți prin intermediul unei punți sau proteze.

Numărul de implanturi necesare depinde de volumul şi densitatea osului disponibil în fiecare zona de implantare, astfel dacă osul este subțire trebuie plasate mai multe implanturi pentru o susținere corespunzătoare.

În cazul unei edentații totale, când trebuie înlocuiți toți dinții de pe o arcadă, este necesar un minim de 4-6 implanturi pentru a susține o punte sau o proteză totală. Numărul de implanturi necesare diferă de la caz la caz, numai medicul stomatolog putând estima corect de câte implanturi are nevoie fiecare pacient.


Cine poate apela la implanturile dentare?


Implanturile dentare pot fi utilizate la persoanele de toate vârstele atât timp cât suportul osos este suficient, iar țesuturile parodontale nu sunt sever afectate. Majoritatea persoanelor sănătoase care păstrează o igienă orală bună sunt candidați potriviți pentru această metodă de tratament.

Circumstanțele care scad rata de succes a implanturilor dentare sau care contraindică utilizarea acestora sunt:
bulletfumatul excesiv - încetinește şi perturbă procesul de vindecare;
bulletconsumul excesiv de alcool - îngreunează vindecarea gingiei;
bulletafecțiunile parodontale - orice afecțiune parodontală trebuie tratată anterior de plasarea implantului pentru a asigura un succes de durată. Bolile parodontale sunt o cauză majoră a pierderii osoase, fapt ce alterează eficienţa tratamentului;
bulletpacienți cu imunitate scăzut - ex. Persoane care suferă de boli autoimune, care urmează un tratament cu chimioterapie sau radioterapie, etc.;
bulletbruxismul.


Cum se determină dacă există un suport osos suficient pentru implantul dentar?


Folosind radiografia dentară şi în unele cazuri computer tomografia (CT), se poate evalua densitatea şi volumul osos, precum şi se pot afla informații despre structurile anatomice ce trebuie evitate în cursul implantării (ex. Nervi).


Ce se poate face dacă suportul osos nu este suficient?


Dacă nu există suficientă substanță osoasă pentru a susține corespunzător un implant dentar, se poate apela la proceduri de regenerare ososă şi de grefare osoasă, astfel:
bulletaugmentare de podea sinusală - ("sinus lifting") dacă trebuie înlocuiți dinți din regiunea laterală şi posterioară a maxilarului, această procedură poate creşte înălţimea osului disponibil prin creare de țesut osos nou în această zonă;
bulletgrefare osoasă - plasarea unei grefe osoase prelevată din altă regiune a corpului peste zona în care țesutul osos este redus, cu timpul grefa va fuziona cu osul existent crescând înălţimea osului.


De unde poate fi luată grefa osoasă?


Cea mai bună sursă de os pentru grefă este propriul țesut osos, dar din alta zona a corpului, precum mandibula, tibia sau osul coxal.

Osul procurat din propriul organism oferă o șansă mai bună de integrare a grefei şi un timp de vindecare mai rapid în comparație cu alte alternative. În multe cazuri se utilizează o combinație între țesut osos natural şi artificial.

O altă metodă este cea prin care se apelează la substituenţii osoşi naturali care oferă de asemenea o toleranţă bună fiind osteointegraţi cu succes la majoritatea pacienţilor.


Cât rezistă un implant dentar?


Implanturile dentare sunt una dintre cele mai eficiente metode de tratament stomatologic cu o rată de menținere de cel puțin 5 ani în peste 90% din cazuri. Însă, dacă se menține o igienă orală adecvată, rezistenţa implanturilor poate fi mult mai îndelungată.

Succesul este mai pronunțat în cazul dinților mandibulari deoarece osul mandibular este mai dens şi permite o mai bună osteointegrare în comparație cu osul maxilar.


Cum se implementează implantul dentar?


Înainte de plasarea unui implant este foarte importantă evaluarea stării de sănătate orale. Dacă există semne de afectare dentară sau parodontală, acestea trebuie tratate. Tot înainte de plasarea implantelor, pentru rezultate optime, trebuie reglate tulburările de ocluzie, ceea ce înseamnă că trebuie îndepărtate toate contactele imperfecte care apar intre dinți la masticație. Acest deziderat va fi îndeplinit în cabinetul nostru prin cea mai nouă şi avansată metodă de echilibrare a ocluziei - reglarea digitala a ocluziei prin tehnica T Scan III.

Aparatul T Scan III de ocluzie digitală folosește o tehnologie de ultimă generație care permite detectarea electronică a contactelor patologice atât în repaus, cât şi în dinamică, el evidențiază forțele care iau naștere în cursul contactelor dentare la nivelul fiecărui dinte în parte, forte care scapă de multe ori ţestului clasic cu "hârtie de articulație".

După rezolvarea problemelor, vor fi efectuate o serie de radiografii dentare pentru a evalua starea osului în care va fi fixat implantul. Osul trebuie sa prezinte o grosime şi înălţime minim necesare, corespunzătoare implantului folosit.


Tehnica clasică de plasare a implantelor dentare


Procedura va fi efectuată sub anestezie locala şi uneori cu administrare intravenoasă de sedative dacă durata operației va fi îndelungata sau dacă pacientul este foarte anxios.

Gingia care acoperă osul în care va fi poziționat viitorul implant este tăiată şi îndepărtată. Cu ajutorul unor freze speciale, prin os se crază un canal în care implantul este fixat strâns. Apoi gingia este plasată peste implant şi suturată.

Dacă nu există un suport osos suficient pentru susținerea implantului, medicul poate opta pentru plasarea unei grefe osoase sau pentru utilizarea unui implant de dimensiuni mai mici.

După fixarea implantului este necesară o perioadă cuprinsă între 6 săptămâni şi 6 luni pentru integrarea acestuia şi vindecarea zonei, ţesutul osos va creşte şi se va ancora în suprafața microscopică rugoasă a implantului.

În cursul perioadei de "vindecare" pacientul poate purta o proteză mobila pentru a îmbunătăţi aspectul estetic. După această perioadă, implantul poate fi "încărcat" cu lucrări protetice.


Tehnica Robodent de plasare a implantelor


Spre deosebire de tehnica clasică, plasarea implantelor se face prin control continuu al direcției şi profunzimii frezei cu care se creează canalul de implantare. Medicul urmărește în timp real pe un monitor avansarea frezei în os, știind cu exactitate adâncimea şi înclinarea frezei în fiecare moment. Aceasta aduce un control şi o siguranță mult peste metoda "tactilă" folosita în tehnica clasică, crescând semnificativ șansele de reușită şi durata de viață a implantelor.

Însă poate cel mai important avantaj pentru pacient al tehnicii Robodent, îl reprezintă faptul că lucrarea tranzitorie poate fi realizată înainte de inserarea implantelor deoarece vom fi siguri că vom insera implantele exact în poziția decisă de softul care analizează computerul tomograf. Practic, în aceeași zi în care pacientul va părăsi cabinetul după operația de plasare a implantelor va purta şi lucrarea protetică şi nu va avea fire de sutură care să-l oblige să revină în cabinetul stomatologic.

După încărcarea implantelor, orice contact imperfect apărut la închiderea dinților va fi depistat cu Aparatul Tekscan III de control digital al ocluziei şi îndepărtat prin frezare. Astfel, nu vor exista presiuni patologice asupra dinților şi noilor implante, presiuni ce pot afecta în timp stabilitatea sistemului masticator şi apariția de spasme musculare care sa perpetueze distrucţia tisulară.

În concluzie, tehnica Robodent este o metodă eficientă şi sigură de plasare a implantelor, pacientul fiind cel care va beneficia cel mai mult de efectele acesteia deoarece axul de inserție este perfect ales şi realizat de către computer, contactele ocluzale sunt şi ele reglate cu ajutorul computerului şi toate acestea necesitând o singură zi lipsă de la serviciu când pacientul vine.

Tratamente sub microscop

Cosmetică şi estetică dentară Megdent vă oferă tratamente endodontice asistate de microscop care reprezintă cea mai complexă formulă de lucru…
Umbra box

Tratamente stomatologice

Tratamente stomatologice profesionale Megdent vă pune la dispoziţie toată gama de tratamente stomatologice la un standard de calitate excepţionale…
Umbra box

Implantologie şi protetică

Implantologie şi protetică dentară Megdent realizeză manopere constând în implanturi şi protetică dentară redând încrederea personală şi profesională…
Umbra box

Chirurgie orală

Chirurgie orală Echipa Megdent are chirurgi care oferă servicii stomatologice chirurgicale pentru: extracţii complicate, molari…
Umbra box

Cosmetică dentară

Cosmetică şi estetică dentară Dentişti specializaţi în cosmetica dentară sunt interesaţi în a vă transforma zâmbetul într-unul atractiv cu tehnologie ZOOM
Umbra box
Despre noi Servicii Dicţionar stomatologic Noutăţi Contact Copyright © 2011-2024 Megdent. All Rights Reserved
Articol publicat în vineri, 22 iunie 2012, această pagină a fost vizitată de 6.437 ori, iar websiteul a fost vizitat de 681.860 ori
Powered by King Systems® - Web Design | Web Development | Web Hosting Identitate





-2147217911Cannot update. Database or object is read-only.Microsoft JET Database Engine