Italian language pageEnglish language page

Dicţionar stomatologic | P




Palatoschizis anomalie congenitală caracterizată printr-o despicătura la nivelul palatului dur şi a vălului palatin. Despicatură velopalatină poate apărea izolat sau poate fi asociată cu alte malformaţii ale craniului, în special cu cheiloschizis ("buză de iepure" - copilul se naşte cu buza superioară despicată, dar sunt afectate şi nasul, creasta alveolară; "gura de lup" - pe lânga buză mai este despicată şi bolta palatină şi cavitatea bucală, astfel încât cerul gurii comunică cu nasul).

Palparea medicul poate aplica presiunea digitală extraoral şi intraoral deasupra apexului dintelui suspectat. O umflatură poate indica o condiţie parodontală patologică.

Papilomatoza orală floridă afecţiune premaligna alcătuita din buchete papilomatoase, verucoase ce apar pe mucoasa jugală, gingii şi palatul dur.

Papilomavirusurile produc o serie de tumori benigne ale mucoasei (veruci, papiloame) şi sunt implicate în oncogeneza carcinomului de mucoasă.

Paralizia Bell (paralizia facială periferică) paralizia sau slăbiciunea muşchilor de la nivelul unei hemifeţe.

Parodontoza afectează ţesuturile ce au rolul susţinerii dinţilor în os şi anume: cementul de pe suprafaţa rădăcinilor dentare, osul alveolar şi ligamentele parodontale. Este vorba de o inflamaţie care determină în timp absorbţia osului, retragerea gingiei şi dezvelirea rădăcinilor.

Pedodonţie specialitatea medicală dentară care se ocupă de: patologia odontală şi parodontală a dinţilor temporari şi permanenţi în perioada de creştere, de patologia mucoasei cavităţii bucale a copilului şi a adolescentului şi de metodele de prevenire şi tratament ale afecţiunilor stomatologice ale copilului şi adolescentului.

Pelicula salivară film glicoproteic care aderă de suprafeţele dinţilor. Aceasta apare după puţin timp de la periajul corect al dinţilor. Pelicula nu conţine bacterii şi participă la procesele de remineralizare - demineralizare a smalţului. O data cu colonizarea peliculei salivare cu bacterii gram pozitivi, aceasta ia denumirea de placă bacteriană.

Pemfigus este o afecţiune cutaneo-mucoasă autoimună care se manifestă clinic prin formarea unor leziuni buloase şi apoi ulcerative cronice la nivelul cavităţii bucale. Ulceraţiile au tendinţa de confluare, prezentând aspect de hartă. O uşoară tracţiune a mucoasei vecine aparent sănătoase duce la clivaj epitelial-semnul Nikolski pozitiv. Leziunile bucale pot preceda cu 9 luni-1 an apariţia leziunilor cutanate (în 60% din cazuri).

Pene dentare accesorii ce permit adaptarea matricei la pragul gingival şi datorită elasticităţii ligamentelor parodontale facilitează o separaţie a dinţilor.

Pensa instrument standard, folosit în stomatologie pentru a pune sau pentru a îndepărta obiecte mici din cavitatea bucală.

Piatra dentară numită popular şi "piatră", tartrul dentar reprezintă un depozit dur, calcifiat ce se depune pe suprafeţele dentare, îndeosebi pe feţele interioare ale incisivilor inferiori, pe faţa dinspre obraz a molarilor superiori, precum şi în regiunile în care dinţii nu se pot curaţa corespunzător (dinţi înghesuiţi, respectiv cei pe care nu se mestecă din pricina unor dureri). De asemenea, tartrul dentar se regăseşte şi pe lucrările dentare - coroane, punţi sau plombe.

Pilon de sticlă ZX27 sticla stomatologică care se foloseşte pentru lucrările protetice fixe pentru extensii distale (se cimentează bontul de sticlă în interiorul ultimei coroane prin cimentare).

Placa bacteriană dentară (biofilmul dentar) depozitul moale, biofilmul ce aderă de suprafaţa dinţilor sau de alte suprafeţe dure din cavitatea bucală (restaurări protetice fixe sau mobile, implante) şi nu se îndepărteaza la simpla clătire sau la un jet de apa. În orice mostră de placă bacteriană se identifică cel putin 30 de specii bacteriene, astfel încât se poate spune că biofilmele care colonizează suprafeţele dentare sunt printre cele mai complexe biofilme care există în natură.

Plaga constituie întreruperea continuităţii ţesuturilor, cu sau fără pierderi de substanţă, determinată de o cauză externă (mecanică, fizică sau chimică).

Plicile alveolo-bucale plici ale mucoasei care traversează şanturile vestibulare; la nivelul maxilarului între cei 2 premolari, iar la mandibulă între canin şi primul premolar.

Pneumatizare procesul prin care sinusurile maxilare au tendinţa de a se mări în dimensiune în zonele crestelor alveolare edentate (unde dinţii au fost extraşi).

Pogonion punct osos aflat cel mai anterior în planul mediosagital de pe proeminenţa mentonieră.

Premolari sunt dinţi cu doi cuspizi, având scopul de a sfâşia şi parşial de a tritura alimentele. Au una sau două rădăcini. Sunt în numar de 8.

Prodenţia înclinarea vestibulară a dinţilor frontali, fiind mai des întâlnită la arcada superioară.

Profilaxia dentară metodă de prevenire a bolilor stomatologice.

Prosthion punctul cel mai inferior şi anterior al rebordului alveolar superior în plan mediosagital, plasat în vârful langhetei osoase dintre cei doi incisivi centrali superiori.

Protetica dentară fixă studiază metodele şi tehnicile de protezare cu ajutorul lucrărilor (pieselor, restaurărilor) protetice fixe. În general, protezele dentare fixe sunt confecţionate în laborator, de către tehnicianul dentar, dar numeroase proteze fixe provizorii pot fi realizate şi în cabinetul stomatologic.

Protezele fixe unitare (PFU) sunt restaurări ale unui dinte, indicate pentru tratamentul sau prevenirea apariţiei unor afectări dento-parodontale; cele mai frecvent folosite PFU sunt coroanele dentare.

Pulpa dentară denumită impropriu nerv dentar, asigură formarea dentinei, precum şi nutriţia, sensibilitatea şi apărarea dintelui. Se distinge pulpa situată în camera pulpară, situată în centrul coroanei, de pulpa radiculară, existentă pe canalul fiecarei rădăcini.

Punctul A al lui Downs punctul cel mai înfundat sau posterior în planul mediosagital al rebordului alveolar superior; el reprezintă graniţa imaginară între baza maxilarului superior şi procesul alveolar, deci locul de proiecţie al apexurilor incisivilor superiori.

Punctul B al lui Downs punctul cel mai înfundat sau posterior în plan mediosagital al rebordului alveolar inferior; el reprezintă graniţa imaginară între baza mandibulei şi procesul alveolar, deci locul de proiectie al apexurilor incisivilor inferiori.

Punţile dentare protezele fixe parţiale (PFP), numite şi punţi dentare, sunt indicate în special pentru tratamentul (protezarea) unor breşe edentate. Punţile dentare sunt agregate cu ajutorul unor PFU, la nivelul dinţilor restanţi, numiţi dinţi stâlpi de punte sau, pe scurt, dinţi stâlpi.

Tratamente sub microscop

Cosmetică şi estetică dentară Megdent vă oferă tratamente endodontice asistate de microscop care reprezintă cea mai complexă formulă de lucru…
Umbra box

Tratamente stomatologice

Tratamente stomatologice profesionale Megdent vă pune la dispoziţie toată gama de tratamente stomatologice la un standard de calitate excepţionale…
Umbra box

Implantologie şi protetică

Implantologie şi protetică dentară Megdent realizeză manopere constând în implanturi şi protetică dentară redând încrederea personală şi profesională…
Umbra box

Chirurgie orală

Chirurgie orală Echipa Megdent are chirurgi care oferă servicii stomatologice chirurgicale pentru: extracţii complicate, molari…
Umbra box

Cosmetică dentară

Cosmetică şi estetică dentară Dentişti specializaţi în cosmetica dentară sunt interesaţi în a vă transforma zâmbetul într-unul atractiv cu tehnologie ZOOM
Umbra box
Despre noi Servicii Dicţionar stomatologic Noutăţi Contact Copyright © 2011-2024 Megdent. All Rights Reserved
Articol publicat în luni, 2 aprilie 2012, această pagină a fost vizitată de 2.126 ori, iar websiteul a fost vizitat de 681.860 ori
Powered by King Systems® - Web Design | Web Development | Web Hosting Identitate





-2147217911Cannot update. Database or object is read-only.Microsoft JET Database Engine