Italian language pageEnglish language page

Dicţionar stomatologic | A




Abces dentar este o colectie de puroi, bine delimitata de tesuturile din jur. Se manifesta printr-o tumefactie (umflatura) care deformeaza regiunea respectiva. Pielea sau mucoasa care acopera abcesul se afla în tensiune, este rosie şi congestionata, iar la palpare da senzatia de fluctuenta. Starea generala: febra, frisoane, tahicardie, uneori tulburari ale diurezei

Abces periapical colectie de puroi care se localizeaza la nivelul apexului dintelui.

Abrazie dentara eroziunea dentara care apare în general atunci cand smaltul dintilor este atacat de catre acizi.

Absenţa congenitală a dinţilor lipsa de dezvoltare a dintilor de la nastere.

Acidoza bucală reprezintă un pH salivar scăzut sub 6,3.

Adenita inflamatie a ganglionilor limfatici.

Adenomatoza labială aparitia unor glande salivare mici, numeroase şi mai proeminente pe mucoasa labiala.

Aerodontalgie durere dentara care apare la scaderea presiunii atmosferice în timpul zborului cu avionul sau al ascensiunilor pe munte.

Afta este o mică ulceraţie superficială, dureroasă ce se observă cel mai des pe mucoasa bucală. Dureaza 7-10 zile şi se vindeca fără cicatrici.

Agenezie dentară lipsa mugurilor dentari.

Aglutininele salivare sunt glicoproteine care contribuie la unirea mai multor celule bacteriene în conglomerate

Alveole dentare cavitatile de la nivelul proceselor alveolare maxilare şi mandibulare în care sunt implantati dinţii.

Alveolita inflamare a osului alveolar în urma extractiei dentare.

Alveolotomie incizie chirurgicală a alveolelor dentare.

Amalgamul dentar material pentru obturaţii de durată, nefizionomic, plastic în momentul introducerii în cavitate, neaderent şi care devine rigid după priză.

Amelogeneza procesul de formare a smalţului.

Amelogeneza imperfectă displazie a smalţului de origine genetică. Se formează un smalt cu deficienţe şi o imperfectiune calitativa. Clinic smaltul este rugos, exista depresiuni şi cute, poate fi uneori fragil alteori rezistent.

Amprentă copia negativă, fidelă a unei regiuni anatomice, folosită pentru confectionarea lucrărilor fixe sau mobile.

Amprentă "wash-technic" de spălare foloseşte 2 materiale de amprentă simultan. Tehnica: se aplică elastomerul chitos în portamprenta; peste acesta se depune un strat de elastomer fluid; elastomerul fluid se aplica simultan şi pe campul protetic; se insera lingura pe campul protetic şi se asteapta priza acestuia.

Amprenta anatomică amprenta care redă situaţia anatomică în repaus, fără a realiza mişcările funcţionale în timpul amprentării.

Amprenta funcţională amprenta în care parţile moi (frenuri, bride, buze, planseul bucal) îşi crează loc în materialul de amprentă, pentru ca viitoarea proteză să nu interfereze cu ţesuturile moi în timpul unor mişcări ale acestora.

Amprenta în doi timpi se amprentează campul protetic cu un material cu vascozitate crescută. După priza se dezinseră de pe campul protetic. Se îndepărteaza regiunile retentive din amprentă şi se efectuează canale pt. evacuarea surplusului de material fluid. Se aplică materialul fluid peste cel întărit şi se insera pe câmpul protetic.

Amprentă optoelectronică elimină parţial sau total materialul de amprentă. Este un model virtual folosit în tehnicile CAD/CAM. Necesită timp scurt (max. 30 sec.).

Amputaţie radiculară îndepărtarea uneia sau mai multor rădăcini ale unui dinte pluriradicular.

Anchiloza dentară sudura rădăcinii dentare la osul alveolar, în urma pierderii periodontiului. Osul alveolar este în contact direct cu rădăcina dintelui, fuzionând cu aceasta în suprafaţă.

Anomalii dentare deviaţii în dezvoltarea normală a dinţilor. Anomaliile pot fi de număr, de volum, de formă sau de structură.

Anticariogen substanţă care neutralizează efectul unui agent cariogen.

Apa de gura soluţie care contine medicamente sau alte substante active cu rolul de a spala dintii şi restul cavitatii bucale, de a vindeca leziunile inflamatorii ale mucoasei bucale şi faringiene, avand, de asemenea, actiune antibacteriana şi astringenta, indepartand mirosul urat din gura şi reducand acumularea de placa bacteriana.

Aparat de detartraj cu ultrasunete acest aparat se bazează pe principiul vibratiilor mecanice de inalta frecventa. Frecventa variaza intre 20.000 şi 45.000 Hz (20.000 - 45.000 de cicluri pe secunda).

Aparat de detartraj cu unde sonice acest aparat se bazeaza pe principiul vibratiilor mecanice de inalta frecventa. Frecventa aproximativa este de 8.000 Hz (8.000 de cicluri pe secunda). Oscilatia partii active este antrenata cu ajutorul aerului comprimat.

Aparat ortodontic aparat confectionat din acrilat, metal sau combinatii ale acestora. Aplicat în cavitatea bucala, acesta are rolul de a corecta anomalia dento-maxilara, de a pastra rezultatul obtinut şi de a preveni instalarea recidivei.

Aparat ortodontic din ceramica poate fi folosit de catre pacientii care doresc un tratament ortodontic mai discret decat în cazul aparatului ortodontic metalic sau în cazul aparatului ortodontic Damon. Aparatul de ceramica are bracket-ii de culoarea dintelui şi este mai greu vizibil de la departare decat aparatul clasic sau Damon.

Aparat ortodontic fix aplicatii ortodontice atasate de dintii pacientului cu ciment dentar şi benzi circumferentiale, sau direct prin lipire.

Aparat ortodontic funcţional utilizat de obicei în prima faza a tratamentului ortodontic pentru a face schimbari, scheletice şi dentare, pe masură ce pacientul creşte.

Aparat ortodontic invizibil - Invisalign tratament ortodontic discret, atât de discret încât nimeni nu îţi va da seama ca îţi îndrepţi dinţii. Sistemul de alignere invizibile din plastic de la Invisalign este una dintre soluţiile cele mai elegante pentru probleme de ortodonţie minore, dar şi cea mai scumpă. Aligner-ele sunt realizate de către Align Technologies şi se schimbă din 2 în 2 săptămâni.

Aparat ortodontic lingual aparatul de metal se aşează în partea interioară a gurii (în zona limbii, de aici şi numele de tehnică linguală). Aparatul ortodontic este invizibil (pe partea vestibulară nu există nici un semn că s-ar purta aparat).

Aparat ortodontic metalic aparatul metalic este una dintre cele mai comune metode de tratament ortodontic. Există aparate metalice cu brackets ce au nevoie de un element de legatură cu arcul, altele, numite "self ligating" nu mai au nevoie de aşa ceva, pentru că deţin ele însăle un sistem de închidere pe arc.

Aparatul dento-maxilar (ADM) este compus din: oasele maxilare, arcadele dentare, articulaţia temporo-mandibulară, muschii mobilizatori ai mandibulei, muschii oro-faciali (muschii mimicii), limba, glandele salivare, mucoasa cavitaţii bucale, tegumentele regiunii crevico-faciale.

Apex radicular vârful rădăcinii unui dinte. Acesta prezintă un orificiu (numit foramen apical) prin care pătrunde pachetul vasculo-nervos.

Apexectomie îndepartarea chirurgicală a apexului dintelui.

Apexlocator aparat cu care se masoară lungimea de lucru al canalului radicular. Acesta funcţionează prin măsurarea rezistenţei electrice, semnalând de îndată ce vârful acului ajunge la nivelul foramenului apical.

Apical vârful rădăcinii dentare.

Apofiza alveolara portiunea oaselor maxilare în care sunt implantate radacinile dentare.

Arcada dentara totalitatea dintilor implantati în alveolele osului maxilar (=arcada superioara) sau mandibular (=arcada inferioara).

Arcuri de sârmă ortodontice principala porţiune de ghidaj pentru aparatele ortodontice fixe. Arcul de sârma este atasat de bracket-uri prin ligaturi de sarma sau elastice pe versantul vestibular sau lingual al dintilor, în functie de rolul arcului. Arcurile de sârma acţionează fie pentru a mişca dinţii individuali, fie pentru a-I menţine într-o poziţie fixă dorită.

Aspirator de salivă dispozitiv utilizat pentru succiunea fluidelor şi a resturilor din gura pacientului.

Atritie dentară proces fiziologic de uzură a suprafeţei dentare. Apare frecvent la dinţii temporari.

Tratamente sub microscop

Cosmetică şi estetică dentară Megdent vă oferă tratamente endodontice asistate de microscop care reprezintă cea mai complexă formulă de lucru…
Umbra box

Tratamente stomatologice

Tratamente stomatologice profesionale Megdent vă pune la dispoziţie toată gama de tratamente stomatologice la un standard de calitate excepţionale…
Umbra box

Implantologie şi protetică

Implantologie şi protetică dentară Megdent realizeză manopere constând în implanturi şi protetică dentară redând încrederea personală şi profesională…
Umbra box

Chirurgie orală

Chirurgie orală Echipa Megdent are chirurgi care oferă servicii stomatologice chirurgicale pentru: extracţii complicate, molari…
Umbra box

Cosmetică dentară

Cosmetică şi estetică dentară Dentişti specializaţi în cosmetica dentară sunt interesaţi în a vă transforma zâmbetul într-unul atractiv cu tehnologie ZOOM
Umbra box
Despre noi Servicii Dicţionar stomatologic Noutăţi Contact Copyright © 2011-2024 Megdent. All Rights Reserved
Articol publicat în luni, 2 aprilie 2012, această pagină a fost vizitată de 2.266 ori, iar websiteul a fost vizitat de 681.860 ori
Powered by King Systems® - Web Design | Web Development | Web Hosting Identitate





-2147217911Cannot update. Database or object is read-only.Microsoft JET Database Engine